مکان های دیدنی شهر ساوه

ساوه کجاست ؟

شهر ساوه معروف به شهر یاقوت های سرخ با تاریخ چندید هزار ساله ،شهری در استان مرکزی است که  بعد از اراک مهمترین و بزرگترین شهر این استان است.

شهر ساوه

 

موقعیت جغرافیایی ساوه :

شهر ساوه در ارتفاع ۹۹۵ متری از سطح دریا قرار دارد که مساحتی حدود ۸۸۵۵ کیلومتر مربع از وسیعترین شهر استان مرکزی است که از شمال و شمال غربی به کرج، از شمال شرق به شهریار،از جنوب شرق به قم،از جنوب به تفرش و از غرب به همدان محدود میشود.

موقعیت جغرافیایی ساوه

تاریخچه :

ساوه از مناطق باستانی عصر ساسانی است، این شهر در گذشته به‌عنوان راه ارتباطی میان ری باستان، همدان، اصفهان، قزوین، زنجان و قم به‌حساب می‌آمده است. ساوه در سده ۷ پیش از میلاد یکی از پایگاه‌های اصلی مادها بوده و از دید زمین‌شناسی، متعلق به دوره سوم و چهارم زمین‌شناسی است. پس از ساسانیان، سلجوقیان، آل‌بویه و سامانیان در ساوه حکومت می‌کردند.

ساوه در جریان حمله مغول در قرن هفتم میلادی، آسیب جدی دید و می‌توان گفت به کل ویران شد، کتابخانه‌های عظیم این شهر طعمه حریق شدند و بخشی از تاریخ این شهر به دست مغول‌ها از بین رفت.

تاریخچه ساوه

 

 

گویش :

زبان اصلی اکثریت نقاط روستایی شهر ساوه، زبان ترکی است، ولی فارسی تنها در شهر ساوه شهر مامونیه و در روستاهای آوه و الوسجرد، زبان اصلی مردم است و در سایر نقاط به‌عنوان زبان دوم با آن استفاده می‌شود؛ اما زبان کردی در روستای قره چای و شهر ساوه رواج دارد. زبان ارمنی فقط در روستاهای چناقچی بالا و لار ساوه رایج است. گویش الویری از مشتقات زبان پهلوی میانه بوده و به گویش تاتی معروف است.

آداب و رسوم :

آداب و رسوم استان مرکزی، در بخش‌های زیادی از شهرستان ساوه اجرا می‌شود. یکی از آداب و رسوم خاص این ناحیه، مراسم عروسی به سبک و سیاق خاص است. رسم است که در روز خواستگاری گوسفندی را به‌عنوان هدیه به خانه عروس می‌برند که به این هدیه «اوکج» می‌گویند. در طول مراسم میزان مهریه و شیربها در کاغذى نوشته مى‌شود و به این رسم پاگیره مى‌گویند.

یکی از رسوم عجیب مردم این ناحیه، به هنگام دفن کردن مردگان است. هنگام کفن کردن متوفی، دو چوب زیر بغل میت مى‌گذارند تا در هنگام جواب دادن به نکیر و منکر عصاى او باشد. بعد از دفن، دور قبر خطى کشیده سپس هفت قدم از قبر دور شده و بازمی‌گردند، فاتحه‌اى مى‌خوانند. از نشانه‌هاى مزار در شهرستان ساوه نقش شیر و خورشید، نقش شانه دو سر براى زن و شانه یکسر و مهر و تسبیح براى مرد است.

«کوسه گلین» مراسمى است که در زمان خشک‌سالی‌ها، جهت طلب باران اجرا مى‌شود. در این مراسم فردى پوست گوسفندى پوشیده و همراه با جوانان به در خانه اهالى شهر مى‌روند. اهالى هم به آن‌ها مقدارى گندم، پول، آرد یا شیرینى مى‌دهند. سپس با آردهای جمع‌آوری‌شده، حلوائى تهیه‌کرده و مهره سبزى در آن مى‌گذارند.

جاذبه های تاریخی :

ساوه یکی از مهم‌ترین شهرهای باستانی ایران است که آثار تاریخی بسیار مهمی را در دل خود جای داده است. از مهم‌ترین بناها باید به مسجد جامع ساوه و مناره این مسجد اشاره کرد.

مسجد جامع ساوه از اولین مسجدهای ایران است که در سال ۵۰۴ هجری قمری ساخته شده و در عصر صفوی مرمت شده است. مناره این مسجد مربوط به دوره سلجوقی بوده و از آجر و ساروج ساخته شده است. بر اساس مستندات تاریخی، این مناره در ابتدا کاملا عمودی و دارای ارتفاعی حدود ۳۰ متر بوده است. براثر سیل ناشی از طغیان رودخانه مزلقان در سال ۱۰۵۱، این شهر به‌کلی تخریب شد و تنها چند اثر مستحکم باقی ماندند که مسجد جامع و این مناره از آن دسته هستند که این مناره هم بر اثر سیل مایل شد و هنوز علت اصلی تخریب نیمه بالایی مناره مشخص نشده است.

جاذبه های تاریخی ساوه

 

جاذبه های طبیعی :

از مراکز تفریحی ساوه می‌توانیم به دریاچه مصنوعی و بام ساوه اشاره‌کنیم. روستاهای اطراف ساوه طبیعت بسیار زیبا و دل‌انگیزی دارند؛ اگر روزی به ساوه سفر کردید، بازدید از روستای الویر و دوزج را فراموش نکنید.

سوغاتی :

سوغاتی‌های شهر ساوه، بسیار لذیذ و خوشمزه است، از سوغاتی‌های این شهر می‌توان به انار، رب انار، شیره انار، باسلوق، طالبی، انگور و کشمش اشاره کرد.

ازجمله شیرینی‌های سنتی ساوه می‌توان به نان ماستی و چوکه اشاره کرد.

 

غذاهای محلی ساوه :

آش آلو، آش انار و کمپه یا گمپه، از غذاهای سنتی ساوه است. کمپه نوعی پلو محلی است که با بلغور و سیب‌زمینی تهیه می‌شود.

 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0